Доброволци България Rotating Header Image

Международния миротворчески лагер в Украйна: вдъхновение и резултати

През месец август тази година Сдружение „Доброволци България” имаше удоволствието да се включи като партнираща организация, при организирането и провеждането на Младежки миротворчески лагер в Украйна.

Проектът, който се реализира по идея на Международната доброволческа миротворческа организация „Служба за мир” (на английски „Service For Peace” със седалище САЩ, на която Доброволци България е партньор) спечели финасиране на обща стойност 6 750 евро от Европейската младежка фондация и фондацията на Бил Клинтън, подпомагаща младежки инициативи по цял свят.

Миротворческият лагер се проведе от 11-ти до 24-ти август в село Солнечногорск в Украйна, разположено на брега на Черно море. Лагерът, който е част от цялостната миротворческа програма на Service For Peace, имаше за цел да обедини 34-мата участници, представители на 9 различни националности, като ги включи в доброволчески дейности в полза на местната общност, междукултурни вечери, както и в обучителни семинари по лидерство, планиране и реализиране на младежки проекти.

В пъстрото множество на участниците, идващи от Русия, Грузия, Азербайджан, Молдова, Румъния, Латвия и САЩ, запомнящо се участие взеха Милена Костова и Мила Бегова - част от екипа на Доброволци България, които се включиха в лагера като фасилитатори на игри по метода “научаване чрез преживяване” за развиване на лидерските умения на участниците и тяхното сплотяване.

Милена Костова е един от съучредителите на Сдружение „Доброволци България”. Участва като доброволец в заниманията ни с децата от Дом „Славейков” в София, както и в програма за лечение чрез упражнения по плуване за деца с церебрална парализа и аутизъм. Мила Бегова е дългогодишен член на Дружество за ООН в България, участвала е в редица международни младежки обмени и лагери, включително като организатор, а тази година за първи път и като обучител.

Заедно 34-мата участници преодоляха културните си различия и обединиха усилията си за почистването на един парк, обновяването на детска площадка за игра, организирането на различни занаятчийски работилници и уроци по английски език за децата. Така доброволците превърнаха мястото и местните хора в хармонична общност, живееща в мир,  разбирателство и взаимопомощ и развиха у себе си ентусиазъм и увереност за организиране на доброволчески и миротворчески дейности в собствените си страни.

Ето какво сподели Милена за участието си в миротворческия лагер:

“Много ми хареса Крим с неговото гостоприемство и дружелюбие. Хората се интересуваха от това, което правехме. И даже когато боядисвахме детската площадка и градския парк, както и когато почиствахме плажната зона от натрупания боклук, идваха сами при нас и се включваха да ни помагат.

Създаването на доброволческо движение винаги е трудно. В България началото на тази инициатива също не беше лесно. Хората искат първо да видят това, което се прави и след това се включат. Мисля, че в Крим положихме добро начало: показахме какво правят хора от различни държави, обединени от обща цел. Беше особено интересно, когато местните жители, които виждаха чужденци да чистят парка им, се усмихваха и идваха да се снимат с нас. Същото беше и в България. Но някой трябваше да постави началото. Проблемът е в това, че хората нямат мотивация да вършат като доброволци нещо, което според тях, е длъжна да върши държавата или местните власти. Все още го няма разбирането, че това е необходимо преди всичко на самите тях, за да живеят в един по-чист свят.

Аз вярвам, че всеки от нас има какво да даде! И ако всеки направи това, колкото и малко да му се струва, всички ние ще живеем в по-добро общество!”

Вдъхновени от участието си в Украйна, Мила и Милена решиха да концентрират усилията си в организирането на миротворчески лагер и в България през лятото на 2010 г. Ще се радваме да споделите идеите си и визията си за случването на един такъв лагер у нас, който да помогне за сближаването на младите хора и превръщането им в помагащи си членове на една хармонична общност.

За контакти: Милена Костова, e-mail: milena_kostova @ hotmail.com

Милена (крайно ляво) по време на урока по английски език в местното училище и Мила, която сервира баница по време на междукултурната вечер, на която двете с Милена представиха страната ни пред останалите участници. (За повече снимки, кликнете тук)

1 Comment on “Международния миротворчески лагер в Украйна: вдъхновение и резултати”

 1. #1 Цветелина Драганова
  on окт 31st, 2009 at 21:42

  Харесвам и подкрепям идеята!

  Готова съм да се включа в разговор и в обсъждане на идеи за партньорство.

  Майка съм на тийнейджър, преподавам в гимназия и смятам, че подобна активност е изключително полезна за младите хора. А училището като организация е техен длъжник в това отношение.

  Поздрави!

Leave a Comment